PEMANFAATAN KOLAGEN DARI HEWAN
Abstract
The use of animals is not only used as a raw material for food, but on the other hand it turns out that animals can be used as important biomaterials for medical applications such as collagen. This review article discusses the utilization of collagen from various types of animals according to the relevant parameters. Article reviews are expected to provide scientific information about the various types of collagen in animals. The method used is literature study by looking for several different journal sources. The inclusion data used in this review are journals for the last 10 years (2012-2022). Collagen is usually found in the skin of cows and pigs, but these two animals are still a problem in Indonesia. Apart from these two, collagen can also be found in mammals such as buffalo and chickens, but they need to be slaughtered to get the halal aspect. Collagen can also be found in marine life such as sea urchins, tuna, catfish, skipjack tuna, sea catfish, milkfish, tilapia, machete fish, cod, green mussels, blood clams, and gamma sea cucumbers.
References
Ariyanti, A., Dewi, M., Hapsari, A. P., & Mashadi, S. (2018). Perbandingan kadar kolagen cangkang kerang darah (Anadara granosa) dengan cangkang kerang hijau (Mytilus viridis) di Bandengan, Kendal, Jawa Tengah. Jurnal Pharmascience, 5(2).
Asa, F. N. M., Sumarsih, S., Zaidan, A. H., Fahmi, M. Z., Hikmawati, D., & Astuti, S. D. (2016). Komposit Kolagen Fibril-Alginat Sebagai Kandidat Membran Hidrogel Skin Substitute. Jurnal Biosains Pascasarjana, 18(2), 112-122.
Astiana, I., & Nurjanah, N. T. (2016). Karakteristik kolagen larut asam dari kulit ikan ekor kuning. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 19(1), 79-93.
Ata, S. T., Yulianty, R., Sami, F. J., & Ramli, N. (2016). Isolasi kolagen dari kulit dan tulang ikan cakalang (Katsuwonus pelamis). Journal of Pharmaceutical and Medicinal Sciences, 1(1), 27-30.
Ata, S. T., Yulianty, R., Sami, F. J., & Ramli, N. (2016). Isolasi kolagen dari kulit dan tulang ikan cakalang (Katsuwonus pelamis). Journal of Pharmaceutical and Medicinal Sciences, 1(1), 27-30.
Budiarti, E., Budiarti, P., Aristri, M. A., & Batubara, I. (2019). Kolagen dari Limbah Tulang Ayam (Gallus gallus domesticus) terhadap Aktivitas Anti Aging secara In Vitro. ALCHEMY Jurnal Penelitian Kimia, 15(1), 44-59.
Chen, Y. P., Liang, C. H., Wu, H. T., Pang, H. Y., Chen, C., Wang, G. H., & Chan, L. P. (2018). Antioxidant and anti-inflammatory capacities of collagen peptides from milkfish (Chanos chanos) scales. Journal of food science and technology, 55(6), 2310-2317.
Gadi, DS. Trilaksani, W. & Nurhayati, T. (2017). Histologi, Ekstraksi Dan Karakterisasi Kolagen Gelembung Renang Ikan Cunang Muarenesox talabon. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis. 9(2). 665-683.
Hu, Z., Yang, P., Zhou, C., Li, S., & Hong, P. (2017). Marine collagen peptides from the skin of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus): Characterization and wound healing evaluation. Marine drugs, 15(4), 102.
Mulyani, S., Hintono, A., Adefatma, N. R., & Pahlawan, I. F. (2021). Ekstraksi kolagen dari kulit kerbau menggunakan asam asetat. Majalah Kulit, Karet, dan Plastik, 37(2), 51-58.
Nurilmala, M., Hizbullah, H. H., Karnia, E., Kusumaningtyas, E., & Ochiai, Y. (2020). Characterization and antioxidant activity of collagen, gelatin, and the derived peptides from yellowfin tuna (Thunnus albacares) skin. Marine drugs, 18(2), 98.
Prastyo, D. T., & Trilaksani, W. (2020). Aktivitas antioksidan hidrolisat kolagen kulit ikan nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 23(3), 423-433.
Rahman, v. R., & wathoni, n. (2020). Review Artikel: Aktivitas Antioksidan Kolagen dari Berbagai Hewan. Farmaka, 18(2), 154-161.
Sekarsari, C., Swastawati, F., & Kurniasih, R. A. (2022). Pemanfaatan kolagen gelembung renang ikan manyung (Arius thalassinus) sebagai pengemulsi body cream. Jurnal Ilmu dan Teknologi Perikanan, 4(1), 31-39.
Idiawati, N., Novita, I., Nurdiansyah, S. I., Minsas, S., & Siregar, S. (2022). Identifikasi kolagen dari cangkang bulu babi (Diadema Setosum) asal perairan pulau lemukutan. Marinade, 5(02), 136-141.
Lasabuda R. (2013). Tinjauan Teoritis Pembangunan Wilayah Pesisir dan Lautan dalam Perspektif Negara Kepulauan Republik Indonesia. Jurnal Ilmiah Platax Vol. I-2, Januari 2013. Halaman 92-101.
Setiawan, A. (2022). Keanekaragaman hayati Indonesia: Masalah dan upaya konservasinya. Indonesian Journal of Conservation, 11(1), 13-21
Sembiring, T. E. S., Reo, A. R., Onibala, H., Montolalu, R. I., Taher, N., Mentang, F., & Damongilala, L. J. (2020). Ekstraksi Kolagen Tulang Ikan Tuna (Thunnus sp) dengan asam klorida. Media Teknologi Hasil Perikanan, 8(3), 107-110.
Setyowati, H., & Setyani, W. (2015). Potensi nanokolagen limbah sisik ikan sebagai cosmeceutical. Jurnal Farmasi Sains dan Komunitas (Journal of Pharmaceutical Sciences and Community), 12(1).
Alhana, S. P., & Tarman, K. (2015). Ekstraksi dan karakterisasi kolagen dari daging teripang gamma (Stichopus variegatus). Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 18(2), 150-161.
Setyowati, H., & Setyani, W. (2015). Potensi nanokolagen limbah sisik ikan sebagai cosmeceutical. Jurnal Farmasi Sains dan Komunitas (Journal of Pharmaceutical Sciences and Community), 12(1).
Yogi, Y., Anwari, M. S., & Kartikawati, S. M. Etnozoologi sebagai pertanda oleh masyarakat dayak simpakng di desa mekar raya kecamatan simpang dua kabupaten ketapang. Jurnal hutan lestari, 7(2).
Widiyanto, W., Uju, U., & Nurilmala, M. (2022). Karakteristik kolagen dari kulit dan sisik ikan coklatan, swanggi, dan kurisi sebagai bahan gelatin. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 25(3).