UJI KUALITAS KITOSAN DARI LIMBAH TULANG SOTONG DENGAN VARIASI SUHU DEASETILASI
Abstract
Research has been carried out on testing the quality of characteristics chitosan from cuttlefish bone waste with variations in deacetylation temperature. The purpose of this study is to identify the potential of cuttlefish bone as a raw material for producing chitosan and the effect of variations in deacetylation temperature on the quality of the chitosan. The tests of water content, ash content and chitosan solubility values. Solubility test showed that the three samples were soluble in 2% acetic acid. The results of the water content test with variations in deacetylation temperatures of 110 0C, 120 0C, 130 0C were 0.3467%, 0.1063% and 0.0135%, respectively. The ash content of chitosan is 0.2627%, 0.0125% and 0.0060%. The results of testing water and ash content showed a decrease in the value linear within increasing temperature.
References
Azhar M, Efendi J, Syofyeni E, Lesi R.M dan Novalina S. 2010. Pengaruh Konsentrasi NaOH dan KOH Terhadap Derajat Deasetilasi Kitin dari Limbah Kulit Udang. Jurnal Eksakta. 1: 1-8.
Cahyono, E. 2018. Karakteristik Kitosan dari Limbah Cangkang Udang Windu (Panaeus monodon). Akuatika Indonesia 3(2): 96-102.
Citrowati, Anggun Nurani, Satyantini, Woro Hastuti, dan Mahasari, Gunanti. 2017. Pengaruh Kombinasi NaOH dan Suhu Berbeda Terhadap Nilai Derajat Deasetilasi Kitosan Dari Cangkang Kerang Kampak. Journal of Aquaculture and Fish Health 6(2): 48-56
Dewi S T, Maulana I T, Syahfir L. 2015. Analisis Kandungan Asam Lemak Pada Sotong (Sepia Sp) degan metode kg-sm. Iniversitas Islam Bandung.
Fadli Ahmad, Drastinawati1, Ongky Alexander dan Feblil Huda. 2017. Pengaruh Rasio Massa Kitin/Naoh dan Waktu Reaksi Terhadap Karakteristik Kitosan yang Disintesis dari Limbah Industri Udang Kering. Jurnal Sains Materi Indonesia 18(2): 61-67
Irianto H E., Muljanah ijah. 2011. Proses Dan Aplikasi Nanopartikel Kitosan Sebagai Penghantar Obat. Squalen Vol. 6.
Mursida., Tasir., Sahriawati. 2018. Efektifitas larutan Alkali Pada Proses Deasetilasi Dari Berbagai Bahan Baku Kitosan. Politeknik pertanian Negri pangkep.
Martien, Adhyatmika, Iramie D, Farida, Sari. 2012. Perkembangan Teknologi Nanopartikel Sebagai Sistem Penghantaran Obat. Universitas Gajah Mada.
Musyrofah, L., & Pestariati. 2018. Sintesis dan Penentuan Karakteristik Kitosan dari Cangkang Kupang Putih (Corbula Faba Hinds). Analis Kesehatan Sains 7(2): 624–631.
Mahatmanti, F. W, Warlan, S, dan Wisnu, S. 2010. Sintesis Kitosan dan Pemanfaatannya sebagai Anti Mikroba Ikan Segar. Sains dan Teknologi 8(2): 101-111.
Siregar, E. C, Suryati, & Hakim, L. 2016. Pengaruh Suhu dan Waktu Reaksi pada Pembuatan Kitosan dari Tulang Sotong (Sepia officinalis). Jurnal Teknologi Kimia Unimal 5(2): 37–44.
Suptijah, P, Jacoeb, A. M., & Rachmania, D. 2011. Karakterisasi Nano Kitosan Cangkang Udang Vannamei (Litopenaeus vannamei) dengan Metode Gelasi Ionik. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia XIV(2): 78–84.
Walke, S., Srivastava, G., Nikalje, M., Doshi, J., Kumar, R., Ravetkar, S., & Doshi, P. 2014. Physicochemical and Functional Characterization of Chitosan Prepared from Shrimp Shells and Investigation of its Antibacterial, Antioxidant and Tetanus Toxoid Entrapment Efficiency. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research 26(2): 215–225.
Wittriansyah, K., Soedihono, & Satriawan, D. 2019. Aplikasi Kitosan Emerita sp. sebagai Bahan Pengawet Alternatif pada Ikan Belanak (Mugil cephalus). Jurnal Ilmiah Perikanan Dan Kelautan 11(1): 34–42.